Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Transplantul de cap. Experimentele SCANDALOASE din SUA și Rusia, cercetări științifice neobișnuite

head

Moartea cerebrală înseamnă pierderea tuturor funcțiilor creierului mare, ale creierului mic și trunchiului cerebral, în condițiile în care inima și plămânii sunt menținute în funcțiune cu ajutorul aparatelor. Într-o astfel de situație, transplantul de organe poate fi singura soluție salvatoare.

Între teorie și practică
Transplantul este definit ca fiind țesutul sau organul luat dintr-un corp și mutat, pe cale chirurgicală, în altă parte a corpului sau grefat la un alt individ. Operația se mai numește și „grefare” sau „grefă de organ”, iar organul sau țesutul prelevat pentru transplant, numit și „grefon”, putând fi luat de la donatorii vii sau decedați. La ora actuală se transplantează rinichi, inimă, plămâni, pancreas, ficat, piele, intestine, oase, celule stem. Se mai grefează cornee, tendoane, vene și valve cardiace.

Deși o astfel de operație poate salva o viață, transplantul nu se poate face oricui și oricând, cel mai mare pericol fiind cel de respingere a grefonului. Există și alte piedici, de natură umană, religioasă și bioetică. Un moment sensibil este cel în care se cere consimțământul pentru recoltare de la donator, mai ales când acesta este în comă și aparținătorii trebuie să-și dea acordul ca să fie deconectat de la aparatele care îi mențin funcțiile vitale.

Începuturi
În timpul Războiului Rece (1947-1991), URSS a construit un complex medical secret la marginea Moscovei. Specialiști din diferite domenii medicale au primit ordin să efectueze o serie de experimente excentrice, între care și transplantul de cap. Șeful proiectului a fost numit medicul militar Vladimir Petrovici Demihov (18.07.1916-22.11.1998). El a făcut, pentru prima dată în lume, un transplant, punându-i câinelui său o a doua inimă, cu care animalul a trăit un timp scurt. Ulterior a făcut un transplant al complexului cardio-pulmonar, apoi de ficat și inimă. Persecutat din invidie de unii șefi comuniști, Vladimir Demihov a primit totuși numeroase premii și recunoașteri sovietice și internaționale.

Experiment1940

Americanii nu au suportat ca rușii să fie înaintea lor și au demarat și ei în forță. Dr. Robert Joseph White, născut în 1926 în Minnesota, a deschis în 1960 Spitalul Regional din Cleveland, Ohio, unde efectua operații pe creier. După ce a studiat posibilitatea transplantului de creier, în 1964-1965 a extras creierul de la un câine și l-a introdus în corpul altuia, dar nu în cap, ci în gât. La 14 martie 1970, după 18 ore de lucru, White a montat capul unei maimuțe la corpul alteia. După ce s-a trezit din anestezie, animalul și-a mișcat ochii, mușchii feței, a încercat chiar să muște de mână o asistentă, dar având coloana vertebrală secționată era paralizat de la gât în jos.

De la fantezie la realitate
În anul 1818, scriitoarea britanică Mary Shelley a publicat romanul „Un Prometheus modern”, cunoscut sub titlul de „Frankenstein”, în care un tânăr elvețian a reușit să creeze un om artificial. White însă, nu a reuşit să-și aplice  planul, confrații săi nefiind de acord cu astfel de operații. Dr. Stephen Rose de la Universitatea Open a afirmat că transplantul de creier sau de cap este o nebunie și „este total absurd să sugerezi că un transplant de creier sau de cap crează o legătură mai solidă decât cea rezumată la vascularizare.

Nu se identifică și nu controlează trupul în nicio altă manieră. Singura performanță pe care o presupune această operație este menținerea în viață a unui cap retezat, prin circulația sanguină a unui alt corp”.  În anul 2002, folosind temperaturi scăzute pentru a preveni moartea neuronilor, japonezii a transplantat capul unui șoarece la alt exemplar, făcându-l cu două capete. În 2013, doctorul chinez Xiao Ping Ren a efectuat o mie de transplanturi de capete de șoareci, albi la negri și invers.

monkey-head_3554903b

Există un donator!
Transplantul de cap ar putea soluționa situația unor oameni cu handicap sever sau care au suferit traumatisme grave. Bolnavi complet paralizați, dar cu mintea clară, ar accepta, probabil, transplantarea capului lor pe trupul sănătos al unui om care a decedat subit. Există însă o serie de piedici, dar și necunoscute, care urmează a fi soluționate. De pildă, nu se știe dacă creierul capului transplantat va prelua și coordona activitatea tuturor nervilor corpului la care va fi grefat. Dar, cea mai mare problemă rămâne cea a eticii medicale și umane, părerile pro și contra fiind împărțite. Dr.Jerry Silver, expert în reconstituirea nervilor  retezaţi, a declarat: „Cred că transplanturile de cap sunt destul de barbare în acest moment. Nici nu văd în următorii 100 de ani o posibilitate (pentru a face asta – n.r). Dacă cineva a făcut așa ceva astăzi, este absolut oribil”. Dr.Sergio Canavero, neurochirurg de faimă mondială, afirmă însă că este în măsură să efectueze, cu succes, transplantul capului unui om.

Spusele sale au creat o furtună în lumea medicală, dar italianul a primit deja nenumărate cereri, de la persoane aflate în fază terminală, care acceptă o astfel de operație. Canavero a ales un pacient care suferă de boala Werding Hoffman, atrofia musculară spinală, maladie în care mușchii se atrofiază datorită degenerescenței neuronilor motori din măduva spinării și din creier. Rusul Valeri Spiridonov are 31 de ani, este specialist în calculatoare și a fost diagnosticat cu această afecțiune de la vârsta de 1 an. Acum niciun medicament nu îl mai ajută, motiv pentru care a cerut și a acceptat să i se transplanteze capul la alt corp. Operația va costa peste 11 milioane de dolari, va dura cel puțin 36 de ore și va angrena 150 de doctori și asistente medicale. Toată acestă echipă are nevoie de 2 ani de lucru în comun pentru a ajunge la o sincronizare perfectă, care să asigure succesul transplantului.

Tranplant neobișnuit în SUA

În noiembrie 2015, agențiile de știri au anunțat că „o echipă de medici din New York a realizat o grefă totală de față, scalp, urechi, fragmente osoase și canale auditive unui fost pompier, de 41 de ani, ars la un incendiu în 2001”.  Pacientului i s-a transplantat fața unui tânăr de 26 de ani mort într-un accident cu bicicleta. Pregătirea echipei a durat 1 an de zile, la operație au participat 150 de cadre medicale, intervenția a durat 36 de ore și a costat 1 milion de dolari.

Experiment scandalos în Rusia- Primul transplant de cap la om

Valery Spiridonov are boala Werdnig-Hoffman, o maladie rară şi incurabilă care atrofiază musculatura spinală. Boala fiindu-i fatală, acesta a acceptat unica şansă la o nouă viaţă, un corp nou, scrie a1.ro.

Neurochirurgul italian Sergio Canavero plănuieşte să efectueze primul transplant de cap în decembrie 2017. Acesta va amplasa capul cetăţeanului rus Valery Spiridonov, bolnav în fază terminală, pe un nou corp.

Controversatul chirurg, poreclit de unele persoane ”Dr. Frankenstein’”, a fost criticat pentru realizarea acestei proceduri considerată periculoasă şi neetică. Cea mai mare dificultate este reprezentată de legătura corzilor spinale.

valeri

Un posibil precedent a fost realizat de o echipă de chirurgi chinezi, care au reuşit să transplanteze capul unei maimuţe. Dr. Xiaoping a realizat procedura.

Carnavero a strâns in jur de 18 milioane de dolari pentru procedura pe care a numit-o “HEAVEN”. Detaliile pe care doctorul le-a oferit până acum despre operaţia care va dura două zile implică răcirea capului pacientului până la -15 grade Celsius. Apoi, atât capul pacientului, cât şi cel al donatorului, vor fi tăiate, iar pacientului îi va fi ataşat corpul donatorului. Corzile spinale vor fuziona împreună cu muşchii şi vasele de sânge. Apoi Spiridonov va rămâne în comă pentru o lună, pentru a preveni mişcările care ar putea împiedica vindecarea.

Donatorul va fi în moarte cerebrală în timp ce restul corpului este sănătos. Într-un interviu recent, Spiridonov a declarat:

“Dacă vor reuşi să-mi înlocuiască corpul şi totul va merge bine, îmi va permite să fiu liber fără limitele pe care le experimentez. Nu mă grăbesc să intru în operaţie. Da, boala mea este letală, dar nu particip în cadrul operaţiei ca pacient, ci ca cercetător. Nu sunt nebun, dar un astfel de experiment este necesar. Operaţia va avea loc când vom fi 99% convinşi de succesul ei”.

surse: descopera.ro , lumeamisterelor.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.