Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Tu ştii ce mai fac părinţii tăi? Îngrijește-i pe ei, nu pe italieni!

batrani-4380

Aproape 3.000.000 de români au ales să plece din ţară, pentru a munci în străinătate. Iniţial, această migraţie a afectat, în primul rând, copiii.

Nu mai puţin de 150.000 de copii au rămas în grija unui singur părinte sau a bunicilor. Acum, România a ajuns să se confrunte cu un alt fenomen dureros: acela al oamenilor în vârstă, rămaşi singuri acasă, incapabili să îşi mai poarte de grijă, măcinaţi de boli şi de suferinţă cauzată de faptul că nu le mai trece nimeni pragul.

Statul îşi bate joc de generaţia ai cărei copii trimit în ţară 3 miliarde de euro pe an

Se apreciază că 1.000.000 de bătrâni din România au nevoie în prezent de îngrijire la domiciliu, dar ţara noastră nu are politici unitare în privinţa îngrijirii vârstnicilor, iar serviciile alocate lor sunt puţine şi de proastă calitate. Copiii lor, plecaţi peste hotare, sunt conştienţi că părinţii lor se sting de unii singuri, în vreme ce ei îngrijesc bătrânii altora.

Astfel, Ştirile ProTV au demarat campania „Tu ştii ce mai fac părinţii tăi?”, prin care cer autorităţilor să acţioneze pentru protejarea celor care sunt a doua generaţie afectată de migraţia masivă, să construiască sau să amenajeze cămine de bătrâni în raport cu nevoile lor, să finanteze îngrijirea la domiciliu şi să construiască centre de zi în zonele afectate în care cei în vârstă să socializeze, să primească asistenţă medicală şi o masă caldă.

„În România, bătrânii sunt lăsaţi să moară singuri în casele lor, pentru că nicio instituţie a statului nu-şi asumă îngrijirea lor. Am pornit această campanie dintr-un sentiment de revoltă: toţi bătrânii au dreptul să-şi trăiască ultimii ani cu demnitate. Este de neconceput pentru mulţi dintre noi felul în care traiesc unii dintre ei. Şi mai grav este că nicio autoritate nu e trasă la răspundere”, declară Paula Herlo, unul dintre coordonatorii acestei campanii.

„Trebuie să ne schimbăm mentalitatea”, spune şi Anca Nastasi, implicată, de asemenea, în acest demers al Ştirilor ProTV. „Părinţii şi bunicii noştri sunt oameni la fel de valoroşi ca şi copiii noştri. A fi bătrân nu trebuie să însemne boală, marginalizare şi singurătate”, mai declarat Anca.

Ştirile ProTV nu doar atrag atenţia asupra acestui fenomen, ci oferă şi soluţii care şi-au dovedit eficacitatea acolo unde au fost aplicate. Una dintre ele este îngrijirea la domiciliu, care este de 11 ori mai ieftină decât cea la cămin. Astfel de servicii sunt prestate în 27 de judeţe de către organizaţii non guvernamentale şi autorităţi publice locale.
„Nu e nimeni care să stea cu mine” Autorităţile care ar trebui să îl ajute ridică din umeri, spunând că nu poate fi dus la azil, pentru că este nedeplasabil. Niciun ministru nu s-a gândit, până acum, la o strategie, aşa că, astăzi, nimeni nu ştie cu exactitate câţi bătrâni mor părăsiţi, singuri, în casele lor.

„Aşa de proastă e România asta. Să se aleagă praful. Nimeni nu ia măsuri. Nu e nimeni care să stea cu mine. Am ajuns într-o Românie fără de hal, răi şi foarte răi”, a declarat, cu lacrimi în ochi, Neculai Cazacu. Aşa că el, rămâne în patul lui, în camera care se încălzeşte doar când trece cineva din sat să vadă ce mai face. Îi este foame, îi este frig şi este singur. Sursa: gazetaromaneasca.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.