Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Un fenomen cu multe semne de întrebare: Pietrele mișcătoare din Valea Morții

rockmeeradolasia2009

O forță supranaturală pe care oamenii n-o pot vedea? Un vânt ciudat care stârnește forțe inimaginabile? Care este motivul pentru care masivele roci din Valea Morții, California, se deplasează fără a fi mișcate de mâna omului? Deși experții au încercat să găsească o explicație pentru acest fenomen, misterul nu este încă elucidat complet.

Parcul Național Valea Morții, din statul american California, este locul în care se petrece un fenomen inexplicabil. Practic, în zona numită Racetrack Playa mai multe roci de dimensiuni destul de mari se mișcă încet și lasă urme lungi pe solul din valea netedă, fără intervenție umană sau animală. Fenomenul este cu atât mai surprinzător cu cât unele pietre mișcătoare cântăresc peste 270 de kilograme.

pietre-miscatoare-2

Urmele lăsate de mișcarea rocilor au între câțiva metri și câteva zeci de metri, o lățime între 10 și 30 de centimetri și o adâncime de 2 centimetri. Ele se deplasează doar o dată la doi sau trei ani, iar majoritatea urmelor sunt realizate în trei sau patru ani. Pietrele a căror bază este rugoasă lasă în urmă șanțuri rectilinii striate, în timp ce pietrele netede își schimbă direcția, mergând adesea în zig-zag.

Evident, un astfel de mister nu avea cum să-i lase indiferenți pe oamenii de știință. Cercetătorii, dar și amatorii de curiozități studiază rocile mișcătoare încă din 1915, când a fost publicată prima lucrare științifică despre acest fenomen. Teoria avansată în această lucrare era aceea că pietrele sunt puse în mișcare de niște tornade de mici dimensiuni, care se formează după ce terenul arid ai Văii Morții este atins de ploaie.

pietre-miscatoare

O altă teorie susține că pietrele mișcătoare se deplasează ca o consecință a unui fenomen magnetic necunoscut. Totuși, ideea a fost ușor contrazisă, după ce s-a descoperit că pietrele nu conțin cantități semnificative de elemente cu proprietăți magnetice, precum fierul. Mai mult, dacă teoria fenomenului magnetic ar fi fost valabilă, rocile ar fi trebuit să se adune într-un singur loc, ceea ce nu este cazul.

Probabil cea mai plauzibilă teorie cu privire la pietrele mișcătoare presupune o combinație de vânt, temperatură și apă. Deși Racetrack Playa este fundul unui lac care a secat, zona nu e întotdeauna aridă. De fapt, după ploaie, apa se adună la suprafață, iar în prezența acestei ape și când temperatura scade sub limita de îngheț, se creează o peliculă subțire de gheață.

Practic, susțin cercetătorii, în condiții de vânt puternic, această gheață poate împinge destul de ușor rocile, care lasă urme pe solul cleios și îmbibat cu apă de dedesubt. Cu toate acestea, deși o astfel de explicație este plauzibilă, ea este destul de dificil de dovedit deoarece nimeni nu a reușit să vadă sau să înregistreze deplasarea acestor pietre mișcătoare. Iar până când cineva o va face, fenomenul va rămâne un mister.

SURSA: incredibilia.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.