De-a lungul vremii, în unele țări, printre care și Turcia, au fost descoperite orașe și construcții subterane vechi de mii de ani. Despre tunelurile și catacombele secrete ale României s-a vorbit în repetate rânduri. De altfel, cunoscutul general Emil Străinu preciza, în cartea “Secretele României subterane”, că țara noastră ar ascunde o “rețea” de vreo 500 de kilometri. Totuși, se pare că acesta nu este singurul mister din adâncuri…
Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștie, este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, datorită importanței colosale pentru întreaga lume științifică. Nu puține la număr sunt descoperirile uimitoare pe cercetătorii români le-au făcut în acest sit arheologic unic la nivel mondial, unele dintre acestea arătând că dacii aveau cunoștințe avansate de astronomie.
Un important punct energetic
Bioenergeticienii includ Sarmizegetusa Regia pe lista locurilor cu o puternică încărcătură energetică din țara noastră. Vechea capitală a Daciei preromane ascunde, în continuare, numeroase mistere și legende fascinante. De exemplu, mai multe publicații și site-uri din România fac referire la faptul că sub Sarmizegetusa s-ar afla un vechi oraș subteran. Căutând mai multe informații despre acest subiect am descoperit un text extrem de interesant semnat de renumita cercetătoare în astronomie Magda Stavinschi. Aceasta a prefațat volumul “Pietrele dacilor socotesc”, scris de David Reu și apărut la Editura Biblioteca Bucureștilor, în 2011. “Sarmizegetusa stă pe un oraș subteran de mărimea Bucureștiului. În 1993, România demara o amplă campanie de punere în valoare a cetăților dacice de la Grădiștea. Un grup de oameni de știință români a efectuat la fața locului, până în 1999, un studiu complex cu ajutorul unor aparate speciale de detectare a zidurilor și a obiectelor îngropate. Așa s-a pus în evidență faptul că sub Sarmizegetusa şi sub celelalte cetăți dacice pe care le cunoaștem acum există un uriaș ansamblu arhitectonic militaro-civil, compact, cu mai multe nuclee, întins pe o suprafață de peste 200 de kilometri pătrați, bogat în aur și cu multe elemente anterioare civilizaţiei dacilor”, scrie dr. Stavinschi, cartea cu pricina fiind publicată pe site-ul Bibliotecii Mitropolitane București.
Se spune că, în trecut, zona cu pricina ar fi atras și atenția rușilor, care au decis să o scaneze folosind tehnologii militare, dar rezultatele nu au fost făcute niciodată publice. Legendele fac referire și la avuțiile pe care dacii le-ar fi ascuns în adâncuri, astfel că, la un moment dat, Sarmizegetusa ajunse și pe harta vânătorilor de comori.
Tuneluri secrete din timpuri străvechi
Misterul se adâncește, în condițiile în care, în urmă cu aproximativ 15 ani, generalul de divizie Vasile Dragomir declara, pentru presa centrală, că în zona Vârtoape, din Munții Orăștie, fuseseră identificate, pe o suprafață de vreo 4 kilometri pătrați, câteva zeci de de gropi conice, unele fiind de-a dreptul uriașe, și incinte de formă paralelipipedică, legate între ele. “În urma măsurătorilor noastre a rezultat că în zona Vârtoape și în apropiere se află cele mai importante vestigii ale complexului, printre care și sanctuare, dar și construcții mai vechi decât cele de la Sarmizegetusa”, afirma, prin 2001, generalul de divizie Vasile Dragomir. Mai mult, acesta vorbea și despre existența unor tuneluri subterane spre munți, printre care și unui care ar ajunge până la Sarmizegetusa Regia, sub care s-ar afla, de asemenea, mai multe incinte subterane, învăluite în mister.
Țara noastră ar “ascunde” peste 500 de kilometri de tuneluri și catacombe subterane, după cum scrie în cartea “Secretele României subterane”, semnată de generalul Emil Străinu și de Ionuț Vlad Musceleanu. Unele dintre acestea au fost construite încă din timpuri străvechi. Astfel, nu este exclus ca în zona în care se află Sarmizegetusa Regia să existe tuneluri subterane și nu numai. Mai mult, cercetările arheologice nu au luat sfârșit, astfel că surprizele ar putea apărea oricând…
sursa: dezvaluitorul.ro