Abandonat în spațiu în anii ’60, un satelit s-a reactivat inexplicabil și transmite semnale radio spre Pământ

foto: thesun.co.uk

Sună a scenariu de film horror cu buget redus, dar este real. Un satelit abandonat de SUA în 1967 și considerat distrus s-a reactivat singur, iar acum transmite ceea ce astronomii descriu drept „semnale fantomă”.

Satelitul a fost asamblat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts pentru a testa canale noi de comunicații și a fost lansat în 1965, dar nu a mai ajuns pe orbita corectă. Cu toate acestea, a rămas utilizabil timp de doi ani, iar în cele din urmă a fost clasificat drept gunoi spațial.

Potrivit The Vintage News, Satelitul LES1 a făcut parte dintr-o serie de nouă sateliți lansați în același proiect, iar după ce a rămas în adormire timp de 50 de ani, a început să transmită din nou. Un astronom amator din Marea Britanie a captat pulsuri radio ciudate în 2013 și în cele din urmă a stabilit că sursa era satelitul LES1, care transmitea semnale intermitente.

Se pare că satelitul se „rostogolește” prin spațiu, ceea ce face ca panourile solare să primească energie solară o dată la câteva secunde și astfel să transmită semnalele curioase.

Dar de ce s-a reactivat satelitul după o jumătate de secol? Cercetătorii nu au un răspuns cert la această întrebare, dar sunt de părere că bateriile s-au dezintegrat până la un punct în care energia generată de panourile solare a ajuns să alimenteze direct aparatul de radioemisie.

sursa: ziarulevenimentul.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *