(video) China deține cel mai mare telescop din lume- FAST

album_large_8643725

Lucrarile de asamblare a celui mai mare radiotelescop FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) au fost incheiate. Instalat in partea de sud a regiunii chenez Guizhou, aparatul va fi supus unor teste, inainte de a-si incepe misiunea de explorare a celor mai indepartate colturi ale Universului, scrie incomemagazine.ro.

Marele radiotelescop de la Arecibo, din Puerto Rico, are un colaborator de nadejde in căutarea vietii inteligente din Univers: construit de Academia Chineză de Ştiinţe în provincia Guizhou. FAST are un diametru de 500 metri, aproape dublu faţă de cel de la Arecibo.

Potrivit initiatorilor acestui proiect, există potenţial pentru identificarea şi studierea celor mai neobişnuite obiecte, pentru a înţelege mai bine originea Universului şi pentru a impulsiona căutarea globală a vieţii extraterestre. FAST a costat aproape 180 de milioane de euro si va fi timp de mai multe decenii cel mai puternic şi performant din categoria sa.

Acest telescop, în a cărui construcţie s-au investit peste cinci ani de muncă, va deveni operaţional în luna septembrie, a mentionat Zheng Xiaonian, directorul acestui proiect. FAST face parte din programul spaţial chinez, o prioritate pentru Beijing, care doreşte ca această ţară să devină cea mai avansată putere spaţială din lume. Acest ambiţios program vizează, de asemenea, să pună un om pe Lună înainte de anul 2036 şi să reuşească să pună primul om pe suprafaţa lui Marte.

Noul radiotelescop va fi folosit, printre altele, pentru a descoperi noi pulsari. Totodată, FAST va căuta şi va identifica noi molecule în spaţiul interstelar. Sensibilitatea sa sporită îi va permite, de exemplu, să localizeze molecule de carbon în spaţiu cu o precizie mult mai mare decât cea atinsă până acum.

sursa: mesaj.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *