(Video) Fenomenul straniu al ”nisipurilor cântătoare”

foto: Beautiful Earth – WordPress.com

Marco Polo, când a păşit pentru prima dată pe dunele de nisip, a auzit un sunet duios care provenea din adâncurile pământului. L-a pus pe seama diavolului, pentru că altă explicaţie logică în acele vremuri nu prea putea să găsească. În zilele noastre, oamenii de ştiinţă numesc acest fenomen straniu „nisipuri cântătoare”.

Vibrațiile particulelor de nisip

În zilele în care Soarele încălzeşte dunele de nisip, uneori se pot auzi anumite sunete comparabile cu muzicalitatea pe care o transmite un violoncel. De fapt, sunt vibraţii care se produc atunci când particulele de nisip din adâncuri se amestecă. Aceste vibraţii sunt de diferite intensităţi, precum notele muzicale, cauză pentru care cei care păşesc pe nisipul fierbinte au senzaţia că muzica provine din subteran. Particulele de nisip, lovindu-se între ele, produc vibraţii de diferite intensităţi care oferă senzaţia unei muzicalităţi ieşite din comun. Aceasta a fost concluzia oamenilor de ştiinţă, pe care au tras-o în urma unui studiu efectuat recent şi publicat în Geophysical Research Letters. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au examinat sunetele produse de dunele de nisip în două locuri de pe glob, deşertul Sahara, în partea de sud-vest a Marocului, cât şi în împrejurimile oraşului Al-Askari, Oman, în Peninsulă Arabică.

foto: 3.bp.blogspot.com

Frecvențe diferite

De exemplu, în Maroc, nisipurile „cântă” la o frecvenţă de 105 Hz, în timp ce în Oman, dunele emit un sunet cu o frecvenţă cuprinsă între 90-150 Hz. După ce au fost prelevate mostre din cele două zone distincte, în laborator a fost efectuată o simulare, fiind boabele de nisip lovite între ele. Concluzia a fost una simplă: cu cât boabele de nisip sunt mai mari, cu atât sunetele cresc în intensitate. Aşa se explică de ce nisipurile din Maroc emit sunete la o frecvenţă, iar cele din Oman la o alta. Mai mult de atât, atunci când boabele de nisip se lovesc între ele, întreaga masă vibrează la unison emiţând sunete diverse care uneori sunt confundate cu muzicalitatea unui violoncel.

sursa: gorj-domino.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *