Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

(VIDEO) Noul beton ecologic, la fel de puternic ca și oțelul. ”La declanșarea unui cutremur, pereții nu se vor mai sfărâma”

foto: Phys.org

În lumea modernă și, cu atît mai mult, în aproape orice metropolă – betonul ne înconjoară pretutindeni. Din beton se fac garduri, fundații și se construiesc case și cartiere întregi, dar, după cum știm, fabricile care produc acest material de construcție cauzează un enorm prejudiciu mediului.

De exemplu, o tona de producție de ciment eliberează în atmosferă aproximativ o tonă de dioxid de carbon. În consecință, industria cimentului în ansamblu creează aproximativ 7% dintre emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

Pe lîngă impactul său negativ asupra mediului, betonul prezintă un dezavantaj major atunci cînd este folosit în construcții: acesta, de regulă, nu rezistă unor cutremure puternice. Deși, în principiu, ca material de construcție este relativ durabil și ieftin, dar necesită totuși o consolidare suplimentară pentru a rezista undelor de șoc repetate în timpul unui dezastru natural. Cercetătorii de la Universitatea din British Columbia au găsit o soluție eficientă atît pentru mediul înconjurător, cît și pentru oameni: „Compozitul cimentos ecologic ductil (EDCC)” este un material stabil care poate rezista cutremurelor.

Potrivit unuia dintre creatorii noului tip de ciment, profesorului Nemi Bantiya, materialul utilizat pentru EDCC este un amestec de ciment, fibre polimerice, cenușă zburătoare și alți aditivi industriali. Cimentul a fost proiectat la nivel molecular pentru a obține un material similar proprietăților sale cu oțelul, care nu este numai foarte durabil, ci și flexibil. La rîndul său, EDCC s-a dovedit a fi ecologic, deoarece compoziția se compune, în cea mai mare parte, din cenușă zburătoare, care reprezintă principalele deșeuri industriale.

„Industria cimentului produce aproape 7% dintre emisiile globale de gaze cu efect de seră. Înlocuind 70% din amestec cu cenușă zburătoare, putem reduce cantitatea de ciment folosit, spune profesorul. Aceasta este o realizare deosebit de importantă astăzi, deoarece producerea unei tone de ciment aruncă în atmosferă aproape o tonă de dioxid de carbon. Această tehnologie este ușor de aplicat pentru multe obiecte, deoarece este de cîteva ori mai ieftină decît orice altă metodă de construcție sau modernizare.”

Avantajele noului beton ecologic nu se termina aici: poate fi folosit nu numai ca material în construcția de clădiri noi, dar și pentru a le consolida pe cele vechi – poate fi pulverizat și astfel întăriți, de exemplu, pereții caselor. Acest ciment poate fi aplicat la crearea de cutii pentru structuri explozive, precum și la conducte și alte sisteme.

Desigur, creatorii noului material au efectuat deja teste. Prima clădire experimentală a fost școala primară din Vancouver. Cercetătorii au pulverizat EDCC pe pereții blocurilor de beton cu grosimea de aproximativ 10 mm. Apoi au modelat un cutremur cu o magnitudine de nouă puncte, a fost un cutremur puternic ca cel produs în Japonia în 2011. Și cercetătorii doreau să verifice dacă materialul va rezista – a rezistat.

Новый бетон такой же крепкий, как сталь!

Rezultatul a depășit chiar așteptările creatorilor. Cele mai puternice șocuri care au imitat cutremurul nu au afectat școala în niciun fel. Se pare că un strat de numai 10 mm este suficient pentru a consolida majoritatea pereților interiori în caz de dezastru.

Datorită utilizării EDCC în cazul unui cutremur, pereții nu se vor sfărîma, așa cum se întîmplă de obicei cu betonul, dar se vor îndoi și se vor întinde ca metalul.

Creatorii noului tip de beton speră că materialul lor este capabil nu numai să nu dăuneze naturii, ci și să salveze viețile a milioane de oameni care trăiesc în zone în care dezastrele naturale nu sînt o raritate.

sursa: ecology.md

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.