Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

(VIDEO) Pericolul de mâine: ”Roboţii ucigaşi trebuie opriţi!” Un clip care te va pune pe gânduri

foto: Pinterest

Jody Williams a câştigat premiul Nobel pentru Pace în 1997 datorită muncii ei în luptra contra folosirii minelor de război. Acum, ea se dă de partea activiştilor care luptă contra roboţilor ucigaşi, după cum au fost denumiţi aceştia de către protestatarii din Londra, scrie Yahoo! News, citând Reuters. Ea spune că aceste maşinării, care ar putea fi gata în următorii 20 de ani, încalcă o anumită graniţă morală.

„Dacă războiul se reduce doar la maşini care atacă, fără ca oamenii să controleze, atunci civilii vor avea de suferit”, a declarat aceasta. În prezent, armatele lumii au recurs doar la folosirea dronelor drept unităţi de supraveghere şi atac autonome, dar sunt companii care lucrează la sporirea nivelului de independenţă a maşinilor.

„Şi acum avem o anumită autonomie. Cred că suntem deja acolo. Dacă mi-ai cere să fac un robot autonom care să ucidă, l-aş putea face. Poate ar fi gata chiar în câteva zile”, a declarat Noel Sharkey, profesor de inteligenţă artificială şi robotică la Universitatea din Sheffield. El consideră că roboţii nu ar trebui puşi în postura de a gândi raţional precum un om.

foto: Caput Mortuum

Belgia se ridică împotriva roboţilor ucigaşi autonomi

Cu câteva ore înaintea unei audieri parlamentare, 88 de oameni de ştiinţă belgieni au cerut guvernului federal să interzică roboţii ucigaşi complet autonomi la nivel naţional, potrivit lalibre.be, preluat de Rador.

În comunicatul de presă privitor la roboţii ucigaşi, oamenii de ştiinţă explică faptul că maşinăriile sunt într-adevăr capabile să-şi aleagă ţintele şi să le atace „fără controlul semnificativ al unei persoane”, şi reiterează că dezvoltarea unor astfel de sisteme de arme reprezintă o ameninţare gravă la adresa dreptului internaţional şi a drepturilor omului.

Potrivit cercetătorilor, folosirea acestor arme ar face într-adevăr mai probabilă declanşarea unui război, iar conflictele armate ar putea lua proporţii care nu au fost atinse niciodată. Savanţii mai avertizează că roboţii ucigaşi ar putea alimenta cursa înarmărilor şi ar putea conduce la escaladarea conflictelor.

Iniţiativa cercetătorilor belgieni se alătură acţiunilor similare din Canada şi Australia.

În anul 2016, Elon Musk şi 115 alte personalităţi din industria roboticii şi inteligenţei artificiale au cerut Naţiunilor Unite, prin intermediul unei scrisori deschise, să ia măsuri ferme împotriva pericolului armelor autonome.

„Va fi doar o chestiune de timp până când acestea vor apărea pe piaţa neagră şi astfel în mâinile teroriştilor, dictatorilor care doresc să controleze populaţia sau dictatorilor militari, care doresc să săvârşească purificare etnică”, au notat aceştia în scrisoarea deschisă.

Jody Williams, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, şi purtător de cuvânt al Campaniei de oprire a Roboţilor Ucigaşi, descrie armele autonome ca fiind mai înspăimântătoare decât cele nucleare.

surse:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.