Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

(VIDEO) Sunete ciudate venite din cer, în timpul aurorei boreale. Cine le produce

foto: youtube.com

Aurorele polare reprezinta fenomene pe cat de interesante, pe atat de misterioase, cele mai multe dintre particulariltatile acestor adevarate spectacole de culoare ramanand o luna perioada de timp necunoscute pentru oamenii de stiinta, dar si pentru locuitorii regiunilor unde acestea se produc, scrie incomemagazine.ro.

Un expert in acustica, Unto Laine, de la Universitatea Aalto, a analizat timp de 15 ani aurora boreala si cunoaste foarte bine si aceste zgomote. De altfel, el a fost primul care a reusit sa le inregistreze, in anul 2011.

Laine spune ca zgomotele sunt emise de la o inaltime de aproximativ 70 de metri, insa nu stie de unde provin mai exact.

El crede insa ca sunt produse de „stratul de inversiune”, o regiune din atmosfera unde temperatura aerului creste odata cu altitudinea, in loc sa scada.

Acest strat de aer mentine particulele incarcate negativ in partea de jos, iar particulele incarcate pozitiv in regiunea de sus. In timpul unei furtuni geomagnetice, care produce aurora boreala, particulele sunt eliberate si produc sunetele ciudate.

In cazul zgomotelor inregistrate de Oliver Wright insa, Laine crede ca ele au fost produse de vibratiile liniilor de inalta tensiune, lovite de vantul puternic.

Studiile efectuate au aratat ca un rol esential revine particulelor aflate sub influenta electrica. Cu alte cuvinte, incarcatura electrica explica existenta luminii polare care devine, la randul ei, un element cheie pentru dezvaluirea caracterului sunetelor emise.

Un detaliu important: sunetele emise de sabiile laser din „Star Wars” au fost obtine chiar prin lovirea unor linii de inalta tensiune.

sursa:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.