Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Zece forme de analfabetism. Recunoști pe cineva?

Asigurarea unui nivel ridicat al alfabetizarii a devenit o prioritate pentru majoritatea guvernelor statelor lumii.

Cu toate acestea, exista mai multe tipuri de analfabetism care nu pot fi inlaturate prin educatie si pot fi la fel de deranjante precum incapacitatea de a citi si de a scrie, relateaza listverse.com.

1. Analfabetismul vizual

Analfabetismul vizual reprezinta incapacitatea de a intelege sau de a procesa informatii provenite pe cale vizuala. De exemplu, astfel de persoane manifesta incapacitatea de a citi si de a interpreta graficele. In cazuri extreme, astfel de oameni pot crede ca daca o singura placinta este rupta in doua, are in fata doua placinte si, prin urmare, mai multa mancare decat in primul caz.

2. Trans-analfabetismul

O persoana care sufera de trans-analfabetism este incababila sa transfere informatiile dintr-o forma in alta. De exemplu, ei pot sa inteleaga o pictura, insa nu sunt capabili sa o descrie sau sa scrie despre ea.

3. Analfabetismul tehnologic

O persoana cu analfabetism tehnologic manifesta dificultati atunci cand foloseste noile tehnologii. Invatarea unor lucruri noi este greoaie, iar unii dintre ei pot fi uimiti, de exemplu, de complexitatea unui banal telefon mobil, desi au fost invatati de zeci de ori sa-l foloseasca.

4. Analfabetismul statistic

Analfabetismul statistic reprezinta incapacitatea de a intelege datele statistice, in toata amploarea lor. Ei vor interpreta diferit afirmatiile „10% dintre oameni sunt alergici la alune” si „90% dintre oameni nu sunt alergici la alune”, in ciuda faptului ca inseamna acelasi lucru.

5. Analfabetismul stiintific

Conform site-ului listverse.com, 75% dintre adulti sufera de analfabetism stiintific. Ei pot afirma urmatoarele: „s-a demonstrat ca oamenii care conduc masini scumpe traiesc mai mult, prin urmare, daca-mi voi cumpara o masina scumpa, si eu voi trai mai mult”, ignorand faptul ca nu masina duce la o viata lunga, ci ambele sunt direct influentate de statutul socioeconomic.

6. Analfabetismul ca incapacitate de a utiliza computerele

Persoanele care sufera de aceasta forma de analfabetism sunt incapabile sa utilizeze un computer la un nivel de baza, in ciuda faptului ca modul de functionare al acestuia i-a fost aratat si explicat de nenumarate ori. Expresii precum „Am sters Internetul, acum ce fac?” sunt rostite frecvent de catre acest tip de analfabeti.

7. Analfabetismul mediatic

Multe publicatii mizeaza pe latura senzationala a stirilor si furnizeaza informatii false pentru a-si maximiza profitul. Analfabetismul mediatic ii determina pe unii dintre ascultatori sa creada ca informatiile prezentate prin intermediul canalelor media sunt 100% adevarate.

8. Analfabetismul informational

Simptomele sunt usor de recunoscut la multi dintre cei din jurul nostru. Un analfabet informational tinde sa-si sustina opiniile, chiar daca i s-a demonstrat ca se inseala, fiind imun la argumente, sau se poate lansa in discursuri pe o anumita tema, intr-o camera plina de experti in domeniul respectiv, fara sa detina multe informatii de specialitate. Conform statisticilor, aproximativ 60% dintre adulti sufera de aceasta forma de analfabetism.

9. Analfabetismul emotional

Persoanele care sufera de aceasta forma de analfabetism sunt incapabile sa inteleaga sentimentele lor si ale celorlalti. Au probleme majore in a-si exprima emotiile si considera plictisitoare efuziunile sentimentale ale celorlalti.

10. Analfabetismul cultural

Fiecare persoana apartine unei culturi. Analfabetismul cultural presupune incapacitatea de a intelege manifestarile unei alte culturi decat cea cu care ne-am obisnuit.

Sursa: romanialibera.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.